Sunday, September 13, 2009

pesanan am sempena Eidulfitr

Pesanan am ala-ala kempen kerajaan versi spontan lagi jujur:


Kepada semua umat manusia yang menyambut Eidulfitr ;

i. Berbelanjalah dengan bijak dan cermat. Usah terlalu mengikut orang lain yang berkemampuan besar sekiranya anda bukan seperti mereka. Pasti anda tidak mahu menghabiskan hari-hari berikutnya mengira hutang dan baki simpanan wang anda (jika masih ada) dalam bank (ataupun bawah tilam dan tabung ayam).

ii. Sememangnya Eidulfitr sinonim dengan pelbagai juadah yang menyelerakan. Sila pastikan berat badan anda tidak meningkat secara mendadak semasa merayakan Eidulfitr ini. Anda mungkin menjadi mangsa obesiti dan penyakit-penyakit lain yang menjadi "pakej" kepada obesiti.


Kepada semua pemandu kenderaan persendirian ;

i. Sila pastikan kenderaan anda telah diservis dengan baik sebelum memulakan perjalanan yang jauh mahupun dekat. Bengkel-bengkel kenderaan biasanya ditutup pada hari pertama dan kedua Eidulfitr dan anda boleh mengelak dari berhari raya di lebuhraya utara-selatan mahupun timur-barat jika anda membuat persediaan lebih awal.

ii. Bacalah doa sebelum memulakan perjalanan. Tolong pandu/tunggang kenderaan anda dengan berhati-hati. Ingatkan diri anda, semakin laju anda memandu, semakin buruk padahnya sekiranya berlaku kemalangan. Hospital pasti adalah tempat terakhir untuk anda dan sanak saudara menyambut Eidulfitr bersama anda (selepas kawasan perkuburan).

iii. Tolong beri lampu isyarat yang sesuai lebih awal sebelum anda membuat sesuatu seperti membelok ke simpang. Memandu di jalan raya bukan seperti bermain catur dimana orang lain perlu meneka apakah langkah anda yang seterusnya untuk mereka membuat tindakan susulan.

Kepada semua penumpang kenderaan persendirian;

i. Sila pastikan anda memakai talipinggang keledar. Anda pasti tidak mahu duit raya dipotong untuk membayar saman tidak memakai talipinggang keledar, bukan?

ii. Cubalah untuk berjaga dan menemani pemandu yang sedang memandu, lebih-lebih lagi di waktu malam. Pastikan anda hanya berbual, bukan bertekak atau bergusti untuk memastikan pemandu sentiasa dalam keadaan sedar. Mereka perlu berjaga dan fokus dengan pemanduan mereka.

Kepada semua pemandu kenderaan awam ;

i. Saya galakkan anda membaca doa (bagi yang Muslim) sebelum memulakan perjalanan. Ingatlah, berpuluh-puluh nyawa bergantung harap kepada anda untuk pergi ke destinasi mereka dengan selamat. Sumpah seranah dan surat saman daripada keluarga mangsa (sekiranya terjadi perkara yang tidak diingini) tidak pernah menjadikan anda tersenyum seperti mendapat kad raya dari kenalan anda.

ii. Elakkan daripada mengambil alkohol ataupun makan makanan yang menyumbang kepada sakit perut sebelum memandu. Jika anda mabuk, anda mungkin terhuyung-hayang memandu, jika anda sakit perut pula, anda cenderung untuk menjadikan lebuh raya sebagai trek perlumbaan F1 untuk segera ke tandas sekaligus meningkatkan risiko yang boleh dielakkan jika anda bersedia rohani dan jasmani sebelum memulakan perjalanan.

Kepada semua penumpang kenderaan awam ;

i. Berdoalah banyak-banyak supaya pemandu kenderaan awam yang anda naiki tidak dipandu oleh seorang bekas pelumba jalanan dan seorang pemabuk. Jika anda ragu-ragu, pastikan anda mendapatkan informasi berkaitan pemandu anda daripada pihak-pihak berwajib.

ii. Cuba pastikan anda terjaga sekiranya anda menaiki kenderaan awam (bas terutamanya) yang singgah di suatu perhentian sebelum ke destinasi terakhir. Anda akan mengalami kesukaran jika tempat persinggahan itu sebenarnya adalah destinasi anda. Tiket bas selalunya "sold out" ke beberapa destinasi utama.

Kepada semua kanak-kanak (dan orang dewasa) yang mahukan duit raya ;

i. Aim small, miss small. Jangan terlalu berharap. Harga minyak dah naik sedikit, barang-barang pun dah naik harga sedikit. Tidak semua saudara mara (mahupun tuan rumah yang anda terjah) anda mampu untuk memberikan duit raya (yang banyak). Bersyukurlah dengan apa yang ada dan apa yang anda dapat. Hari raya adalah hari mengeratkan tali silaturrahim (selain memenuhkan tali perut) dan mencari keberkatan jadi keutamaan, bukan sekadar hari untuk anda memenuhkan bank simpanan "personal".

ii. Gunakan duit raya yang anda perolehi (jika ada) untuk tujuan yang bermanfaat. Cuba untuk elakkan pembaziran seperti membeli mercun ataupun membeli alatan membuat mercun "home-made". Ahli statistik mungkin menipu, tetapi statistik kecederaan akibat mercun masih boleh dipercayai tanpa ragu-ragu yang tinggi, sekadar 5% ralat sahaja.

Kepada semua pengguna (tegar) internet (blogger, facebook, dan lain-lain) ;

i. Tolong berehat daripada membuat masukan baru dalam blog anda, mengemaskini status anda dan berbalas komen di facebook setiap 15 minit, dan menonton youtube. Berjumpalah dengan saudara-mara dan sahabat handai anda. Internet sememangnya penting, tetapi Eidulfitr ini hanya dirayakan sekali dalam setahun. Carilah memori yang indah untuk anda simpan. Ingatlah, anda masih boleh memuatnaikkan kenangan itu dalam blog dan akaun facebook anda selepas berhari raya (bukan semasa saudara mara/kenalan datang berhari-raya). Tiada sebab untuk anda tergopoh-gapah melakukannya.SELAMAT MENYAMBUT EIDULFITRI

4 comments:

 1. Selamat hari raya...

  yang sakit perot 2 betol sangat

  ReplyDelete
 2. sekali lg kau brjye buat klaka thp pecah lutut..

  ReplyDelete
 3. mhdwratna-
  baguslah begitu. haha

  mike-L-
  selamat hari raya juga.
  pernah ada pengalaman jadi camtu. kahkahkah.

  himura-
  pesanan ni diharapkan lebih mudah untuk diterima berbanding iklan-iklan yang berlebih-lebihan dalam telly. bukan sekadar jenaka memecah lutut anda. kalau ye pecah, pi spital.

  ReplyDelete

It may take me hours, days or even months, but I WILL reply to your comment(s). Godwilling.