Tuesday, December 1, 2009

disember

Salam 'alaik..

Segala puji bagi Allah, Robbul 'Alameen, selawat dan salam buat Muhammad s.a.w.

Jutaan terima kasih untuk para pengunjung blog ini. Semoga sentiasa dilimpahkan rahmat dan hidayah-Nya, diteguhkan iman menghadapi pancaroba kehidupan di zaman ini. Saya percaya ketika anda membaca masukan ini, saya sedang berada di kampung halaman saya membuat persediaan untuk beberapa acara penting. yang akan berlangsung sepanjang Disember ini. Bermaksud, masukan ini dibuat secara "auto-post".

Tiga belas siri masukan bertajuk "Saya, Yahudi dan Zionis" telahpun selamat diposkan ke dalam blog ini. Tulisan yang mengambil lebih empat ribu lima ratus perkataan bersamaan lima belas mukasurat (mengikut gaya penulisan Universiti Kebangsaan Malaysia) ini saya akui adalah masukan terpanjang yang pernah saya poskan sepanjang saya bergelar seorang blogger. Masukan ini, setelah difikirkan dengan teliti, terpaksa saya potong kepada tiga belas siri seperti yang saudara pembaca dapat perhatikan di arkib blog.

Tujuan utama masukan ini dibuat secara bersiri adalah untuk memudahkan pembaca menghadam sedikit demi sedikit kefahaman yang cuba saya terapkan selain untuk mengelakkan rasa bosan menghabiskan proses pembacaan masukan tersebut jika diposkan tulisan penuh dalam satu masukan yang pasti akan mengambil banyak ruang dan masa untuk menghabiskannya sekaligus. Tulisan yang mengambil masa hampir dua minggu untuk disiapkan ini juga menjadi wakil separa-mutlak saya menyatakan pendirian dan pandangan saya terhadap isu Yahudi dan Zionis sekaligus menolak tanggapan pro-Yahudi atau pro-Zionisme yang direjamkan kepada saya oleh beberapa pemikiran yang gagal memahami maksud sebenar saya yang banyak memetik sejarah dan pencapaian bangsa Yahudi dalam penghujahan seharian, seperti yang telah saya nyatakan beberapa kali dalam masukan tersebut.

Saya juga mengakui, isu-isu pertuduhan liar (tanpa bukti kukuh) yang semakin banyak berlaku di tanah air saya ini sedikit sebanyak menjadi pendorong untuk saya menyiapkan masukan tersebut tanpa mengira waktu, asalkan sahaja punya kesempatan, pasti saya akan cuba untuk menyiapkannya selain cuba menguasai isi-isi rujukan dari sumber-sumber yang berkredibiliti bagi memantapkan hujah. Sungguhpun masih terdapat kelemahan dari beberapa aspek tertentu, tetapi kejayaan ini sedikit sebanyak melegakan saya kerana sekurang-kurangnya saya telah cuba menjelaskan objektif dan pendirian saya sebaik yang mungkin.

Selepas ini dengan izin-Nya, saya akan cuba mengelakkan masukan bersiri yang terlalu panjang seperti ini jika keadaan tidak terlalu mendesak seperti yang telah berlaku. Sebarang cadangan atau komentar peribadi boleh diajukan terus kepada saya melalui emel mindajiwamerdeka@gmail.com.

Oh ya, menurut kalendar Hijrah, saya sepatutnya akan bertemu dengan ulangtahun kelahiran yang ke-23 pada 13 Disember ini, setahun lebih tua berbanding jika menggunakan kalendar Gregorian yang biasa kita gunakan. Saya mengambil kesempatan ini juga untuk mengucapkan selamat menyambut ulangtahun bagi para pembaca yang akan menyambut ulangtahun kelahiran pada bulan Disember ini. Semoga sentiasa diteguhkan iman, diimpahkan dengan hidayah dari-Nya, serta sentiasa dihidupkan dalam keredhaan-Nya. Selamat ulangtahun.Salam pemikiran,

-thinkaholic-

No comments:

Post a Comment

It may take me hours, days or even months, but I WILL reply to your comment(s). Godwilling.